Malaai Nepal manparchha!
Namaste,
Eindelijk, tijd en electriciteit om een blog te kunnen schrijven! :)
Allereerst, het gaat heel goed met mij en ik vind het hier echt fantastisch.
Mijn aankomst was eigenlijk heel goed (als je even wegdenkt dat ik een paar keer moest overgeven in het laatste vliegtuig). Iedereen met ervaring had me voorbereid op complete chaos maar ik zag eigenlijk meteenhet bordje met daarop: Kosanne Polman, haha! De mensen van het bordje brachten me naar een guesthouse, waar ik de eerste nacht verbleef.De dag erna werd ik daar opgepikt doorRajesh, dedirecteur van de vrijwilligerswerkorganisatie. Ik woon sindsdien bij hem in huis in plaats van bij de familieThami(geen idee waarom, maar Nepalezen houden ervan om schema's te wijzigen).
Het is hier heel fijn en ik voel me hier echt thuis.De familie is hindoeistisch.Rajesh's vrouw Bandana, zijn kinderen Prathna, Bivor en Laxmi zijn echt heel erg lief (al is Bivor trouwens soms wel een beetje stout). Ze zorgen supergoed voor me.
Ik volg Nepalilessen en ik krijg lezingen over de cultuur en dat soort dingen. De Nepalezen vinden het echt geweldig als je ineens Nepali tegen ze begin te spreken. Ze zeggen dat ik talent heb, ook al heb ik pas drie lessen gehad. (Ekdam raamro.) De mensen zijn allemaal zo aardig.
Ik heb eigenlijk niet het gevoel dat ik erg heb moeten wennen. Ik had bewust geen hoge verwachtingenen ik geniet gewoon van alles wat ik zie en meemaak. Het is juist heel erg leuk om met je rechterhand te eten in plaats van met mes en vork, een tika (een stipje op je voorhoofd) te dragen, gezegend te worden, te zien hoe de schijnbare chaos toch een soort van geordend is en ga zo door. De Nepalese keuken is trouwens geweldig: vegetarisch (!)en ik vind alles lekker (momo's, daal bhat, milktea). Soms is het alleen 'a little bit too spicy' en natuurlijk mis ik koffie maar zelfs dat kun je op sommige (toeristische)plekken krijgen en dan is het natuurlijk weer extra lekker.
De derde dag dat ik hier was hebben weHoli gevierd, het festival van de vriendschap. Iedereen smeertof gooit poeder in alle kleuren op elkaar en zegt dan 'happy Holi'.Ook gooien mensen (vooral kinderen) met zakjes water of gewoon methele emmers water. =PIk heb ook bewust alleen maar foto's gemaakt van erna wanttijdens ging gewoon niet. Het leek wel alsof je honderd punten kreeg als je een blank persoon ondersmeerde en tien punten als je een Nepalees versierde, haha. (Waarschijnlijk was dat ook zo.)
Mensen staren wel veel naar me op straat, omdat ik lang, blank en blond (met krullen!) ben. Dat is nogal een aparte combinatie hier. Het is al twee keer gebeurd dat er iemand stopte op straat om een foto van mij te maken.Maar, ikheb sinds vandaag ook Nepalese kleren dus misschien val ik nu minder op... (Niet.) De kleren zijn handgemaakt door een kleermaker van stof die ik een paar dagen geledenheb uigekozen, zo leuk!
We hebben al veel uitstapjes gemaakt. Naar de twee bekende stupa's (boeddhistische tempels): Swayambhunath (monkey temple) en Bouddhanath. Heel indrukwekkend. Ookzijn wenaar de grootste hindoestische tempel geweest, aan de rivier, hier cremeren de mensen ook hun overleden dierbaren. Ik moest best wel huilen toen ik het allemaal zag, het was zo indrukwekkend en toch ook zo vredig en mooi.
Verderben ik met wat andere vrijwilligerseen paar keer naar Thamel (het toeristische gedeelte van Kathmandu) geweest maar ook al naar een schattig dorpje, Panauti(op twee uur van Kathmandu), lokalemarktjes, etcetera. Het is eigenlijk allemaal te veel om het hier op te schrijven.
Aankomende zondag ga ik naar de school waar ik les ga geven en naar een nieuwe gastfamilie. Ik vind het nu al moelijk als ik eraan denk dat ik afscheid moet nemen van deze familie maar ik ga ze zeker weten nog opzoeken. Als ik aan het lesgeven denk word ik wel een klein beetje zenuwachtig want ik heb dat nog nooit gedaan. Rajesh zegt echterdat het allemaal wel los zal lopen, dus ik geloof hem maar. :)
Morgen heb ik weer een Nepaliles en daarna gaan we hiken.
Als laatste, ik heb mijn tweede dag een Nepalese naam gekregen: Roshni. Mero naam Roshni ho (mijn naam is Roshni). Het betekent 'licht'.
Liefs,
Roshni
Ik ga denk ik maar jouw reisverhaaltjes volgen, ik vind het nu al leuk. Wel jammer trouwens dat net wanneer je weggaat er kaartjes voor Radiohead en Bon Iver in Nederland worden verkocht...
Rosanne, dit klinkt echt als iets voor jou! Geniet er lekker van en succes met je lessen :)
he, Rosanne.
wij zijn blij dat het goed met je gaat en veel succes met je lessen
Leuk om weer wat van je horen!
En lesgeven is super leuk, komt goed! :)
kus, je zus =)
Leuk en goed Rosanne, veel plezier.
Hallo Rosanne,
ik zou het grappig vinden (als dat kan) dat jij een foto van jezelf en een paar Nepalezen te maken en hem dan op je blog te zetten. Ik hoop dat alles goed is.
Doei,
Xxxjes Annabel
Het klinkt echt super leuk! Geniet er van :)
Leuk om te lezen, Rosanne, en fijn dat het zo goed gaat! In Thamel zul je zeker lekkere koffie vinden. Succes met lesgeven!
Lieve Rosanne
Leuk om allemaal te lezen ik hoop dat je je in de volgende fam ook snel thuis voelt. Ik word zo blij telkens als er weer nieuws is vanuit Nepal. Ik ben ook heel benieuwd naar je nepali kleding stuur maar snel wat foto's als dat lukt! Je maakt veel mee zeg is nog is wat anders dan Bemmel :) Ojaa papa heeft gezocht naar Starbucks, de dichtsbijzijnde is 1300km verderop :-)
Nou Roshni nog succes met je laatste les en veel succes met lesgeven.
Knuffel mama en papa XXX
Wauw Rosanne (Roshni :))
Wat ontzettend leuk om je zo te kunnen volgen! Klinkt fantastisch, wat je daar allemaal meemaakt. Veel plezier de komende tijd en succes met lesgeven, maar dat komt vast helemaal goed.
Liefs!
hahaha Roshni,
wauw suuuper vet zeg,
zo te horen heb je het daar goed naar je zin haha
komt vast goed daar/
xxxx
Echt tof om te lezen dat je het helemaal naar de zin hebt. Het lijkt me allemaal een mooie en bijzondere ervaring :)
Ik blijf wachten op nieuwe verslagen en veel goeds nog!
Dikke knuf! x
Hoi Rosanne,
leuk om te lezen. Heel veel plezier en succes in Nepal.
Ik zal proberen je weblog te volgen.
Groetjes
Angela van de Burgt
Namaste Roshni, sensai chha? Het meeste Nepalees wat ik verder geleerd heb ben ik helaas weer vergeten maar ik vind het wel super leuk om je blog te lezen, helemaal nu jij ook bij Rajesh in huis woont! Heb je ze nog liefs gedaan van mij? Geniet van alles wat je nog gaat beleven, zien en lekker eten (malaai Nepali Khanaa manparcha ni) ook het lesgeven komt vast goed!! Namaste, Sima (mero Nepali naam Sima ho).
Hey Rosanne, Wat gaaf dat je m'n fb vriend wil zijn. Nu kan ik je blog volgen. Wat fijn dat je het naar je zin hebt. Roshni is best een ok-naam. Ik hoop dat je nog vaker wat elektriciteit hebt om te bloggen. Ik volg je.
Knufs ook van Hanneke, Milan en Skip.
Hallo Roshni
Meid wat ben ik jaloers op je, je maakt heel wat mee en geniet met volle teugen, dat kun je door de regels heen wel lezen.
Ik hoorde van mama dat je ook een super leuk meisje ontmoet hebt die ook in hetzefde gastgezin verblijft.
Je spreekt ook al een aardig woordje nepalees geloof ik.
WE wachten weer met spanning af naar het volgende blog.
Veel lesplezier en succes met alles en een dikke kus van je tante Trudy
Hallo Rosanne,
Je kent me niet, bij toeval kwam ik op je blog. In 2002 heb ik hetzelfde programma gedaan als jij nu, en ook toen was Rajesh en zijn gezin een heerlijk rustpunt in het bijzondere programma. Fijn te lezen dat hij nog 2 kindjes heeft gekregen met zijn vrouw. Ik had het geluk in Bhaktapur te mogen werken op een school (naam van de school was Mahendra Vidya Asram). Heb daar een geweldige tijd gehad! Ook ik heb een bijzondere band met Nepal sindsdien.
Ik wens je een geweldige tijd, geniet ervan! Het vliegt voorbij! Mijn hartelijke groeten aan Rajesh (als hij me nog kent met al die vele vrijwilligers die hij in de jaren ontmoet.. haha)
Groetjes Diana (of Durga, wat mijn Nepalese naam is)